08 september, 2008

Nu har vi firat Wendela 200 år

Hur ofta går man på 200-årskalas? Det frågade Per Eric Mattsson, ordförande i Wendelas Vänner, när vi idag den 8 september åt prinsesstårta och firade föremålet för vår förening, Wendela Hebbe, Sveriges första kontraktanställda kvinnliga journalist. Nej så åldriga damer firar vi inte ofta, i varje fall inte med sedvanlig födelsedagsritual. Och vad sjunger man? Ja må hon leva uti hundrade år? Det låter lite konstigt. "I hundra år till" vore förstås en variant. Men så kom vi på att vi också firar vår förenings 25-årsjubileum och dessutom 10-årsjubileum för Wendela Hebbes Hus på sin nuvarande plats. Så då kunde vi ändå klämma i med en födelsedagsvisa så att det rungade. Vigo Löfcrantz sonora stämma gjorde inte skönsjungandet sämre.
Tidigare på dan var vi tio Wendelavänner som trotsade ösregnet och begav oss till Norra kyrkogården i Solna och lade en lagerkrans på Wendela Hebbes grav. Där vilar hon tillsammans med sin dotter Signe, den berömda operasångerskan som även på äldre dar kom att bli sin mammas sambo och beskyddarinna. I skydd av paraply och vältuktade trädkronor läste sedan "vår" Signe, dvs föreningens vice ordförande Signe Andersson valda stycken ur Brita Hebbes biografi, "Wendela - en modern 1800-talskvinna". Visst var hon en märkvärdig kvinna på så många sätt!
Det finns ett gripande foto av de två damerna, Wendela och dottern Signe - man kan se det i museet i Wendela Hebbes Hus. Där är Wendela riktigt gammal och har inte många veckor kvar att leva - hon dog den 27 augusti 1899 vid nära 91 års ålder. På fotot ser hon ut som en liten fågel, beskyddad av den mer fylliga men dock vithåriga "fågelmamman" Signe. "När du blir liten och jag blir stor" brukade jag själv säga till min mamma en gång för längesen. Så blev det med Wendela och Signe. Wendela som ensam fick sörja för sina tre döttrar sedan hon blivit lämnad i sticket av sin make Clemens behövde på gamla dar dotterliga gentjänster. Det var Signe som kom att stå för dem.
Ni som var på vår sommarteater i år och såg Cecilia Sidenbladhs pjäs "Midsommar vid Snäckviken" fick en uppfattning om det starka band som fanns mellan just dessa två, Wendela och Signe, och också om komplikationerna i ett mor-dotterförhållande (fast om det talade man säkert inte öppet på 1860-talet).
Teaterpjäsen var det första inslaget i vårt 200-årsjubileum av Wendela Hebbes födelse 8 september 1808. De två andra inslagen i detta jubileum fick sin kulmen den 7 september i år när vi i samarbete med Aftonbladets kulturredaktör Karin Magnusson delade ut vårt Wendelapris för bästa socialreportage, publicerat 2006 eller 2007 och samtidigt höll releaseparty för vår jubileumsbok "Empati och engagemang - en kvinnolinje i svensk journalistik". Att det blev ett lyckat prisande kan jag intyga - själv har jag varit ordförande i juryn och vi vara alla fem mycket glada åt att kunna dela ut våra två penningpris och fem bokpris åt så kvalificerade pristagare. Vilka de är? Om det kan ni läsa i pressmeddelandet här på sajten. Om boken och dess medarbetare finns också mer att läsa. Men låt mig berätta att de flesta av de tjugo författarna dök upp när vi firade med seminarium och buffémåltid i Aftonbladets restaurang Wendela. En som av naturliga skäl inte kunde vara med var Wendela själv, men hennes ande svävade över vinglasen när vi skålade för de journalister som fått pris i hennes namn och gratulerade varandra åt jubileumsbokens framgångar i kritikerkåren. Inte bara jag som redaktör för boken utan också och kanske framför allt förläggaren Helena von Hofsten, har all anledning att vara glada åt den vackra boken.
Bland jubileumsfirarna på Aftonbladet fanns förstås vår hedersordförande Inga Lewenhaupt, där var också en del av våra teatervänner från i somras, Berit Carlberg - alias Wendela, Ninja Strååt- alias Tilda, regissören Eva Gröndahl, producenten Kristina Lilliehöök och inte minst författaren själv, Cecilia Sidenbladh. Ytterligare en Wendela fanns med bland gästerna, Solveig Faringer, som skrivit en pjäs om Wendela som hon själv också gestaltar. I våras spelade hon den denna enkvinnesföreställning i Wendela Hebbes Hus.
Wendela är med andra ord en populär dam detta jubileumsår, vilket också understryks av att Aftonbladet självt just på Wendelas 200-årsdag har startat en ny sajt http://www.wendela.se/ Ja det är vår gamla sajtadress men man hittar snabbt hem till vår nya sajtadress om det är den man vill komma till. Det är bara att klicka på länken med Wendela Hebbe för att komma till http://www.wendelasvanner.se/ så får alla nya och gamla besökare lära sig mer om denna moderna, om än tvåhundraåriga kvinna.
Lycka till med http://www.wendela.se/ säger vi till tjejerna på Aftonbladet!
Ami Lönnroth,
styrelseledamot i Wendelas Vänner, journalist, författare

1 kommentar:

Wendelas Vänner sa...

Från Ulrika Knutson kom denna hälsning till dem som var med vid Wendeladagen på Aftonbladet:

Hej Ami och alla!

Det var tråkigt att inte kunna vara med er i söndags, för det lät mycket trevligt, men det var inte mycket att be för. Är fortfarande risig och hostar hela natten. Tänker på Wendela o. Co - som levde i tider när en rejäl förkylning verkligen kunde betyda slutet. Brrr.
Allt gott till alla,
Ulrika