15 januari, 2013

Sören Larsson om socialreportage mm

Sören Larsson, legendarisk journalist i dagspress, veckopress och TV, besökte Wendelas Hus i söndags på Hedvig Hedqvists program kring sin bok om Lise Meitner och Eva von Bahr. Vi kan inte underlåta att publicera hans kommentar till besöket och läsning av vår medlemstidning WendelAvisan. Sist kommer en förteckning över Sörens böcker. Vi kan förmedla köp av dem.

Hjärtligt tack för den intressanta och trevliga sammankomsten. Miljön är fantastisk och ni är fantastiska. Tack också för Wendel Avisan. Jag har snusläst numret och känner mig besläktad med er. Det gäller inte minst inställningen till den journalistiska sort som heter reportage och som nästan försvann på 1960-talet. Jag började i slutet av 1960-talet att undervisa i reportage vid Journalisthögskolan i Stockholm. När jag skulle söka aktuella exempel i Stockholms dagstidningar hade jag mycket svårt att hitta några. Reportaget hade praktiskt taget försvunnit ur spalterna.
På 1970-talet var det fler än jag som såg detta. I PK-debatter efterlystes de goda skribenterna och talades om reportagets renässans, men ingenting hände. Jag frågade mig vad det berodde på. Det verkade som om journalisterna inte längre visste hur man berättar. Därför startade jag 1992 i egen regi kurser i berättande journalistik, och 1994 gav jag ut boken Berättande journalistik. Den var en handbok för mina kursdeltagare, men det var också en kampbok för reportagets återkomst.

Jag har ju funderat mycket över vad det berodde på att reportaget försvann. Det berodde kanske på flera företeelser i tiden. Några av dem hade jag nära kontakt med. Jag skrev för Året Runt i mitten av 1950-talet. Där stod reportaget högt i kurs. Där fanns framför allt Thea Oljelund. Hon döptes av dagspressens chefredaktörer till snyftjournalistikens drottning. Det som folket gillade – Året Runt var ju Sveriges största tidning med en upplaga på mer än en halv miljon – ogillade dagspressens chefer. Det blev nog så att de kastade ut barnet med badvattnet.

Jag var under 1950-talet på Norrköpings Tidningar i flera omgångar. När jag 1956 återvände dit för tredje gången och talade om det för Året Runts chefredaktör Sven Broman skrek han till mig: ”Till Lennart Dansk, han som helt underkänner känslan i journalistiken!” Lennart Dansk var NT:s chefredaktör och inflytelserik. Han var PK:s ordförande och han var ordförande i Journalistinstitutskommittén som föreberedde starten av Journalistinstitutet.

En orsak till att det har gått trögt med reportagets återkomst kan vara rekryteringen till journalistkåren. Nästan inga av vår tids journalister tycks känna en tillräckligt stark lust att förutsättningslöst vara ute bland människorna. Det är ju lusten hos de enskilda journalisterna som leder till de goda reportagen. Snacket om slimmade redaktioner, besparingar och ny teknik tror jag inte på som avgörande orsaker.

Jag har ju skrivit en del om journalistik förr i tiden och brukar då och då skicka ut erbjudanden till mina vänner. För närvarande ser min utskickslista ut på nedanstående sätt. Blir ni nyfikna på någon eller några av böckerna så är ni välkomna med en beställning.

Ännu en gång:

Tusen tack för en härlig dag.

Sören


Här är förteckningen som jag brukar skicka till mina vänner

Den senaste boken kom ut förra året. Den heter

Reporter i förändringens vind

och handlar om sådant som mötte mig under andra halvan av 1950-talet och början av 60-talet.

Du kan köpa den av mig för 175 kronor.

Här kan du höra Sören själv berätta om sin bok.http://www.youtube.com/watch?v=8sTf2NgXAVI
 

För tre år sedan gav jag ut en bok som heter

När jag blev journalist.

Den handlar om sådant som mötte mig under första halvan av 1950-talet.

Du kan köpa den av mig för 175 kronor.


Mina tidigare böcker om journalistik kan du också köpa av mig. Här följer en redogörelse.

Berättande journalistik.

Jag skrev den 1994 både som en handbok och som en kampbok. Jag ville få svenska journalister att börja berätta igen, och nu har det blivit bättre, men fortfarande behöver vi som var med förr agera för den berättande journalistiken.

Du kan köpa boken av mig för 185 kronor.


Nio år tidigare, alltså 1985, hade jag skrivit min första bok, nämligen

Att skriva i tidning.

Den kom till för att jag hade haft skrivarkurser på flera skolor, främst Journalisthögskolan i Stockholm och på Poppius Journalistskola. Jag hade saknat en användbar lärobok och skrev därför den här boken. Den används alltjämt och har tryckts i många upplagor.

Du kan köpa den av mig för 225 kronor.


Sommaren 1977 sände jag sex tv-program om kvällspressens historia. Programmen byggde på drygt 40 intervjuer med människor som hade arbetat med kvällstidningar. Jag sparade ljudbanden och gav ut berättelserna i tre böcker som jag kallade

Klara röster

Den första boken gav jag ut 1987 med undertiteln På PG Petersons tid, den andra 1991 med undertiteln Expressens första tid och den tredje 1994 med undertiteln Drakarnas kamp.

Om du köper en av böckerna kan du betala 40 kronor, om du köper alla tre får du dem för 90 kronor.


När TV-programmet Aktuellt fyllde 40 år skrev jag en bok med titeln

Allt hände i Aktuellt.

Du kan köpa den av mig för 150 kronor.


Porto och 6 procents moms tillkommer.

Inga kommentarer: